Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zenével a szélsőjobb ellen

1945. május 8. a második világháború végét jelző dátum, az európai fasizmus legyőzésének évfordulója, Franciaországban nemzeti ünnep. Az idei, 68. évfordulót Bécsben zenével szeretnék megünnepelni. Ha elolvasta a cikket, nyerjen jegyet a Müpába, Ligeti György: Le grand macabre kétfelvonásos operájára.

0 Tovább

Gidon Kremer nem szórakoztatni akar

Gidon Kremer gyakran koncertezik kevésbé ismert szerzők műveivel. Nem hiszi, hogy a crossoverrel lehetne bővíteni a komolyzene-kedvelők táborát. Azt mondja, a tehetséget nem szabad feláldozni a sikerért, bármennyire is ezt várja a művészektől a komolyzenei piac. Május 8-án a Müpában lép fel a Concerto Budapest zenekarral, a dirigens Keller András lesz.

0 Tovább

Cecilia Bartoli romantikus forradalma

Végre nem szólólemezzel, hanem egy teljes operával jelentkezik Cecilia Bartoli. Ráadásul azt ígéri, új életet lehel a csontig rágott Bellini-operába, a Normába. A művésznő szokásához híven komoly forráskritikai munkát végzett, amelyben segítségére volt Giovanni Antonini, az előadás karmestere. A felvétel sikerét olyan további nagy nevek biztosítják, mint Sumi Jo, Michele Pertusi, John Osborn és a dinamikus La Scintilla zenekar.Ha elolvasta a cikket, nyerjen jegyet a Müpába!

0 Tovább

Vágyunk a tragédiára

Fotók: Mudra László [origo]

Luxustermékké válhat-e a kultúra? Operaházba való-e az opera? Apu, azok miért énekelnek, miközben fojtogatják egymást? Április 28-án ritkán hallott Verdi-operával ünnepelhetjük a szerző születésének kétszáz éves jubileumát. Az Attila a Sanghaji Nagyszínház és a Művészetek Palotája közös produkciója. A bemutató előtt ellátogattunk a főpróbára, illetve Pier Giorgio Morandi karmesterrel és Káel Csaba rendezővel beszélgettünk.

0 Tovább

Díjakkal mentenék meg az operát

A műfaj megmentése érdekében hozta létre a brit Opera Magazin és Harry Hyman operarajongó üzletember az International Opera Awardst, vagyis az operavilág Oscarjának szánt díjakat. Az alapítók szándéka szerint az ezentúl minden évben megrendezendő díjkiosztó segít felhívni a figyelmet az opera szépségére, fontosságára és nehéz helyzetére.

0 Tovább

Hőst csinált belőlünk Fischer Iván

Ha nevet kellene adnom annak, amit a BFZ élén Fischer Iván három egymást követő estén Anneke Boeke, Lesták Bedő Eszter, Eredics Salamon, majd Radu Lupu közreműködésével létrehozott, a 3D-s mozi analógiájára, a programot alkotó zeneszerzők után 3B-s élménynek nevezném el. Johann Sebastian Bach IV. (G-dúr) brandenburgi versenye (BWV 1049), Ludwig van Beethoven I. (C-dúr) zongoraversenye (Op. 15) és Johannes Brahms IV. (e-moll) szimfóniája (Op. 98) hangzott el kivételesen ihletett előadásban.

0 Tovább

Így látják Bachot a mai gimnazisták

Kakaókoncertek, gyermekoperák, Midnight Music. Fischer Ivánnak és idén 30 éves csapatának, a Budapesti Fesztiválzenekarnak szinte minden évben eszébe jut valami ütős projekt, ami aztán látványosan megmozgatja a fiatalokat. Ilyen volt a most második alkalommal meghirdetett Lásd, amit hallasz filmpályázat. Ott voltunk a díjkiosztón.

0 Tovább

Vagy köhögnek, vagy játszom

Radu Lupu több évtizede nem ad interjút. Azt sem engedi, hogy fotó készüljön róla a színpadon. Nem beszél a közönségéhez. Bejön, játszik, aztán távozik, nagyjából nyolcvanszor egy évben. Azon kevesek közé tartozik, akik úgy tudnak interpretálni egy darabot, mintha ők maguk írták volna, mi több: mintha ott alkotnák meg a színpadon.

1 Tovább

A Paradicsom olyan, mint egy bordélyház?

Fazil Say zongoristát vasárnap 10 hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az isztambuli bíróság, amiért a 43 éves művész Twitter-bejegyzéseivel "megsértette a lakosság egy részének vallásos érzelmeit" - írja a Guardian.

0 Tovább

Meghalt Sir Colin Davis brit karmester

Hosszú betegség után elhunyt a világhírű brit karmester, Sir Colin Davis - adta hírül az MTI. A Londoni Szimfonikusok más híres zenekarok élén számos emlékezetes felvételt köszönhetünk neki. 85 évet élt.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek