Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem mindegy, milyen zenét hallgatnak a koraszülöttek

Több kutatás is kimutatta már, hogy a komolyzene-hallgatás nemcsak az ember lelki, de a fizikai állapotát is pozitívan befolyásolja. Csökkenti a fájdalomérzetet, jótékony hatással van a vérkeringésre és a vérnyomásra, megkönnyíti a szülést az anya számára és a születést a baba számára. A legújabb izraeli kísérletek arra is rámutatnak, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen zenét hallgatnak a koraszülöttek - derült ki a klassikradio.de tudósításából.

0 Tovább

Bartók reménytelen szerelme

Báj, gyermeki elfogulatlanság, művészi temperamentum, erőteljes muzikalitás és technikai bravúr. Mindez együtt Geyer Stefi (1888-1956), a csodagyerek hegedűs. Játékával már tizenévesen elbűvölte Európát, Amerikát, na és Bartók Bélát, aki megfestette zenei portréját. Egy nő arcképe: D-Fisz-A-Cisz.

0 Tovább

Az LP: reneszánsz vagy nosztalgia?

Az analóg korszaknak a CD 1982-es piacra kerülése vetett véget. Ha az akkori jóslatok beváltak volna, ma már csak a padlások és pincék mélyén bukkanhatnánk bakelitlemezre. Ezzel szemben az LP egyfajta reneszánszát éljük.

0 Tovább

Miért írta meg Haydn a Teremtést?

Haydn belenézett a Herschel-féle gigateleszkópba, és fél órára elállt a szava. A világűrbe vetett pillantás sokkját végül hangokkal oldotta fel, megírta legsikeresebb művét, A teremtés oratóriumot. Íme, egy kis zenetörténeti csemege.

4 Tovább

Fischer Ivánt a brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagjává választották

Fotó: Hajdú D. András (Origo)

Fischer Iván világhírű magyar karmestert, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatóját a brit Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) tiszteletbeli tagjává választották. A mindössze 300 fős elit klub tagja volt korábban Mendelssohn, Liszt és Sztravinszkij, jelenleg pedig többek között Nikolaus Harnoncourt, Sir Elton John, Claudio Abbado, Placido Domingo és Sir Paul McCartney is.

1 Tovább

Fényévekre landolunk a jó ízléstől

Jeffrey Thompson és Szutrély Katalin

Fotók: Operaház

Jó évjárat volt az 1733-as, már ami az operatermést illeti. Händel az Orlandóval, Pergolesi a La serva padronával, Rameau a Hippolyte et Aricie-val jelentkezik. Slágerdarabok, melyek - a historikusoknak hála - máig a barokk repertoár megbízható darabjainak bizonyulnak. Utóbbi tegnap este debütált az Operaházban Vashegyi György vezényletével, Káel Csaba rendezésében.

0 Tovább

Claudio Abbado 80 éves

Az egyik, ha nem a legnagyobb ma élő karmester. Az olaszok szerint mindenesetre ő vezeti a top 100-as dirigenslistát. A milánói születésű, németes precizitásáról és visszafogottságáról híres maestro, Claudio Abbado ma ünnepli 80. születésnapját.

0 Tovább

A hangszeres vámszabályok ellen tiltakoznak

Nem olyan egyszerű hangszerrel járni a világot. Ahhoz, hogy egy művész átléphesse a határt a munkaeszközével, a bürokrácia és a paragrafusok dzsungelén kell átverekednie magát. Nyílt levélben tiltakoznak a zenészek a hangszereket érintő vámszabályok ellen.

1 Tovább

Opera a strandon

2013 a jubileumok éve az opera világában. A műfaj nagy reformátorai közül három is idén ünnepli születésének kerek évfordulóját. A sokat emlegetett 200 évesek mellett (Verdi, Wagner) mintha kevesebb szó esne a száz évvel ezelőtt született Benjamin Brittenről.

0 Tovább

Anna Nyetrebko kicsapta a biztosítékot a Vörös téren

Több ezer operarajongó üdvrivalgása fogadta tegnap este a Vörös téren korunk legünnepeltebb díváját, Anna Nyetrebkót. A 41 éves sztár, mint azt az orosz újságírók a szemére vetették, ritkán lép fel szülőhazájában, a Kreml kulisszái előtt pedig még soha nem énekelt.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek