Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hegedűvirtuóz kiugrott a kasztrált ablakán

1722. augusztus 13., Drezda. Francesco Maria Veracini, ünnepelt hegedűvirtuóz és komponista dühtől tombolva kiugrik egy második emeleti lakás ablakán. Egyik lába két helyen eltörik, csípője teljesen összezúzódik. Az orvosok mégsem annyira fizikai felépülése, mint inkább elmebeli állapota miatt aggódnak.

0 Tovább

Akadályozzák a Wagner klán és a nácik viszonyának kutatását

Wieland és Wolfgang Wagner szeretett "farkas nagybácsijukkal"

Hannes Heer, neves német történész Katharina Wagner döntése ellen tiltakozik, aki néhány héttel ezelőtt a müncheni Bajor Állami Archívumnak ajándékozta apja, Wolfgang Wagner írásos hagyatékának egy részét. A dokumentumokat mind az örökös, mind az archívum privátnak tekinti, tehát a kutatók és a nyilvánosság számára nem lesznek hozzáférhetők.

0 Tovább

Nyolcéves és már a második operáját írja

Kétévesen kezdett zongorázni, a harmadik születésnapjára hegedűt kapott, hatévesen szonátákat komponált, hétévesen pedig megírta első operáját The Sweeper of Dreams (Az álomseprő) címen. Műve az Angol Nemzeti Opera által kiírt versenyen - ifjúsági kategóriában - csak az utolsó fordulóban esett ki, pedig messze ő volt a legfiatalabb versenyző. Alma Deutscher most nyolc éves, és már a második operáján dolgozik - tudtuk meg az Independent egyik cikkéből.

0 Tovább

Pénteken kezdődik a 22. Zempléni Fesztivál

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata idén 22. évébe lép. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei programok, színházi-, táncelőadások és jazz koncertek, kirándulások, kiállítások, gasztronómiai programok várják a közönséget.

0 Tovább

Netrebko a csúcsra juttat

"Hibátlan hang és vokalitás, amely valamivel inkább elmegy ugyan a verismo irányába, mint Verdinél ideális, de az ábrázolás érzékenysége, pontossága és intenzitása megvesztegető." Ezeket a sorokat Fodor Géza írta Anna Netrebko 2005-ös Traviatájáról. Vajon igaz-e mindez a napokban megjelenő Verdi-albumára? Hallgasson bele!

0 Tovább

Lang Langot meg akarta ölni az apja

A 31 éves Lang Langot már 2009-ben a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolta a Time Magazin, a New York Times pedig a klasszikus zene legfelkapottabb figurájának nyilvánította a zongoristát.

0 Tovább

Skálázással sem járunk túl a számítógép eszén

A nagy zongoristák felismerhetők a stílusukról. A kijelentés banális, nem is áll szándékomban senkit meglepni vele. Nem kell ahhoz zenetudósnak lennünk, hogy kihalljuk egy Chopin noktürnből Rubinstein, Richter vagy éppen Angela Hewitt billentéstechnikáját, interpretációját - persze, ha van némi fogalmunk a játékukról. Sőt ma már az sem fontos, hogy homo sapiensek legyünk, egy zenehallgatásra kifejlesztett szoftver is lekörözhet minket a Ki nyer mában - tudtuk meg a Die Zeitból.

0 Tovább

Rolando Villazón sörözne Mozarttal

Augusztusban jelenik meg a Deutsche Grammophon, Rolando Villazón és a fiatal kanadai dirigens, Yannick Nézet-Séguin 2020-ig tartó közös vállalkozásának második darabja, a Cosi fan tutte. Tavaly a Don Giovannival indították útjára a sorozatot, amelyben Mozart hét utolsó operáját rögzítik a Baden-Baden-i Ünnepi Játékokon.

2 Tovább

Rost Andrea betegen is sokkol

Fotók: Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Arra számítottam, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon populáris giccsparádét rittyentenek Puccini Pillangójából, amely természeténél fogva amúgy is pengeélen táncol a szentimentális könnyzacskópukkasztás és a lélekemelő katarzis között. Rost Andrea és Andrea Caré, illetve az Operaház zenekara Héja Domonkossal a karmesteri pulpituson azonban már az első tíz percben porig rombolt minden előítéletet.

1 Tovább

A sznobizmus ehhez már kevés

Fotók: Pályi Zsófia (Origo)

Szólista és kamaramuzsikus, egy rakás nemzetközi verseny első helyezettje, Liszt Ferenc-díjas hegedűsművész, nem mellesleg pedig a Kaposfest kamarazenei fesztivál művészeti vezetője, melyet negyedik alkalommal hoz tető alá. Kokas Katalin arra vállalkozott, hogy az elkövetkező 20 évben az elmúlt 350 év legszebb kamaradarabjait műsorra tűzze. Hogyan működhet egy ilyen fesztivál Magyarországon?

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek