Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zsákutca volt-e Schönberg zenéje?

Kétségtelenül vannak kellemesebb, könnyebben emészthető zenék Schönberg dodekafóniájánál. Nem az a hátvakargatós, érzékzsibbasztó hangulatzene, amit az ember minden este altatónak használ. Mégis: Schönberg nem egyenlő a tizenkétfokú rendszerrel. Schönberg későromantika és atonalitás, hagyomány és forradalom, bravúros teoretikus rendszer és - különösen kései műveiben - felkavaró létélmény.

0 Tovább

Gruberova a kínpadon

Edita Gruberova egy korábbi előadásban

Nagy várakozás előzte meg Edita Gruberova entrée-ját Donizetti Boleyn Anna című operájában. A koloratúrszopránok királynője tegnap este lépett fel a Müpában. Nem bírtuk végighallgatni egy ekkora hang halálát.

1 Tovább

Hol megbukott, hol sikert aratott, majd eltűnt

Párizs, 1838. szeptember 10. A párizsi Nagyoperában bemutatják a 35 éves muzsikus, Hector Berlioz első operáját, a Benvenuto Cellinit. A romantikus zeneszerzőre nagy hatással volt az itáliai reneszánsz egyik legjelentősebb szobrászának (Cellini 1500-tól 1571-ig élt) önéletrajza, amely a 18. század végén Goethe szabad fordításának köszönhetően páratlan népszerűségre tett szert egész Európában.

0 Tovább

Mit keres Barber Adagiója egy Ligeti-lemezen?

A közelmúltban jelent meg az ECM Records kiadásában a Keller Kvartett legújabb lemeze. A korongon Ligeti György I. és II. vonósnégyese között nagyon oda nem illő darab, Samuel Barber szomorú slágere, az Adagio from String Quartet (op.11) ver hidat. Vagy inkább árkot ás?

0 Tovább

A zene Puskás Ference

Hat évesen úgy döntött, abbahagyja a zongorázást, inkább focista lesz. Utált gyakorolni, a pályán viszont mindig jól érezte magát. Aztán mégsem bírta elviselni, hogy néhány osztálytársa jobban zongorázik nála, ezért erőt vett magán, és visszaült a hangszeréhez. 1997. szeptember 5-én hunyt el a 20. század egyik legjelentősebb karmestere, Solti György.

0 Tovább

Nagy generáció születik

A 2013-as zeneszerzőverseny sajtótájékoztatója

Az Új Zenei Fórum harmadik alkalommal rendezte meg hazai és határon túli, negyven év alatti fiatalok számára a zeneszerzőversenyt. A Budapest Music Center és a Művészetek Palotája közös projektjének célja, hogy a kortárs zene valóban a mi nyelvünkké váljon, hogy a zenén keresztül a jelen világról megfogalmazott gondolatok itthon is értő fülekre találjanak.

0 Tovább

Nem tűrte, ha untatják

Méltatlanul keveset hallani ma Grieg zenéjét a koncertpódiumokon. Pedig titokzatos, mély, elegáns, finom muzsika. A maga korában forradalminak számított, ma inkább meditációs objektum: ünnepélyes főhajtás a semmi vagy a valami felé.

1 Tovább

Fischer Iván a világ legjobb karmesterei között

A német Klassik Radio előszeretettel állít össze top 10-es listákat a klasszikus zene egykori és jelenlegi legendás alakjaiból, amelyek aztán parázs vitákat gerjesztenek. Most a világ tíz legjobbnak ítélt karmesterét gyűjtötték össze, ami a mi szívünket azért dobogtatja meg, mert köztük van Fischer Iván. Ugyanakkor olyan nagy ikonok hiányoznak a sorból, mint Furtwängler, Toscanini, Tullio Serafin vagy éppen Carlo Maria Giulini, akik nélkül a legtöbb zenerajongó számára elképzelhetetlen egy ilyen összeállítás. Íme a lista, a sorrend nem rangsor.

1 Tovább

Gramophone-díjat kapott Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás közös Bartók-lemeze

Minap kihirdették az angol Gramophone klasszikus zenei magazin 2013-as díjazottjait. Az elmúlt 12 hónapban megjelent, több mint 800 klasszikus zenei felvétel közül hatvanhatot válogattak ki, amelyekből aztán a nemzetközileg is elismert zsűri választotta ki a győzteseket.

0 Tovább

Jancsi és Juliska az operában

159 évvel ezelőtt, 1854. szeptember 1-én született a legismertebb meseopera szerzője, Engelbert Humperdinck. Szülei építésznek szánták, ám ő 12 évesen már komponált, és tervrajzok helyett hangjegyekkel firkálta tele a vázlatfüzetét. Végül a szülők engedtek fiuk hajlamainak, és hagyták, hogy a kölni konzervatóriumban zeneszerzést tanuljon Ferdinand Hillernél. Hogy tanulmányai költségeit finanszírozni tudja, Humperdinck éjszakánként mulatókban zongorázott.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek