Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Verdi üzletembernek sem volt rossz

A 200 éve született Giuseppe Verdi, a világ talán leggyakrabban játszott operáinak alkotója üzletembernek sem volt rossz. Erről tanúskodik az az anyag - eredeti levelek, kéziratok és első kiadású kották - amelyet Berlinben állítanak ki.

0 Tovább

Nincs az a zenekari árok, amelyben ennyi zenész elférne

Az ősbemutató

115 évvel ezelőtt, 1898. augusztus 28-án több mint tízezer ember gyűlt össze a dél-franciaországi kisváros, Beziers félig kész bikaviadal-arénájában. A népes publikum nem azért utazott a helyszínre, és öltötte magára legpuccosabb ruháját, hogy torreádorok és bikák véres küzdelmében gyönyörködjön, hanem hogy görög színházra emlékeztető díszletek között hallgassa meg Camille Saint-Saëns zeneszerző és Louis Gallet librettista Dejanire című operáját.

0 Tovább

Kertész István volt Dvořák első apostola

Este Mozart Requiemjét vezényelte. Másnap belefulladt a Földközi-tengerbe, Tel-Aviv Herzliya negyedében. Tavasz volt, a tehetséges és sikeres fiatal karmester előtt fényes jövő állt. Kertész István ma lenne 84 éves.

0 Tovább

A kasmíri főmufti tiltakozik

Zubin Mehta

A Bajor Állami Opera zenekara első nyugati együttesként lép fel a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részében Zubin Mehta vezényletével szeptember 7-én Szrinagarban, Dzsammu és Kasmír állam fővárosában. A főmufti tiltakozik.

1 Tovább

Az első Mózes a Zsidó Nyári Fesztiválon

Részlet egy bolognai előadásból

Rossini Mózes című operájának első, nápolyi változatát mutatják be vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában a Zsidó Nyári Fesztivál keretében. Az operatörténeti felfedezésben mutatkozik be az idei Simándy József-énekverseny egyik győztese, Kálnay Zsófia.

0 Tovább

Jazzfesztivál a Müpában

Lendület, pezsgés, tánc. A swing az, amikor mind a négy végtagod egyszerre mozog. A jazz pedig maga a swing. A Müpa ad otthont augusztus 30-án és 31-én a New Orleans Swing 2013-nak. Több ez, mint szórakoztató jazzfesztivál. A szakmai hazai sztárjai mellett Lew Tabackin szaxofonos-fuvolista tart mesterkruzust hozzáértőknek és érdeklődőknek, majd pedig John Allred ad ízelítőt a harsonázás fortélyaiból.Nézze meg a videót!

0 Tovább

Fischer Iván Figarója a New York-i operaszezon fénypontja

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar idén augusztusban visszatért New Yorkba és a zenekar jubileumi, harmincadik évadát a Le Nozze di Figaro előadással nyitotta meg. A koncertszínházi produkciót, amely organikus egységet teremt a zene és színház között, az igényes helyi közönség hangosan ünnepelte; az előadás elvarázsolta az egyébként szigorú kritikusokat is.

0 Tovább

Debussy már Debussy előtt is létezett

Olyan egyszerű vagyok, mint egy fűszál, mondta magáról Debussy. A természet titkos nyelvét akarta lekottázni. Zenéje addig ismeretlen hangzó világokba vezette hallgatóit, vagy ahogy Kodály írta a Nyugat 1918-as évfolyamában, "a fül régióiban eddig nem ismert területeket tett hozzáférhetővé". Ma van Debussy születésnapja. A Google animációval emlékezett meg róla.

0 Tovább

Jön a koloratúrszopránok királynője

Negyvenöt évvel ezelőtt debütált a Sevillai borbély Rozinájaként. Azóta valamennyi szerepben egyedit és eredetit alkotott. Donizetti Lammermoori Luciája, Verdi Traviatája, Bellini Normája mérföldkőnek számít az ő értelmezésében. Edita Gruberova hamarosan velünk is megünnepli színpadon töltött majd' fél évszázadát.

0 Tovább

Ki ölte meg Mozartot?

Mozartot megmérgezték vagy reumás láz végzett vele? Ki szúrta le a francia barokk sztárját? Miért fagyasztotta halálra Purcellt a felesége? A zenetörténet tíz különös halálesete.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek