Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gidon Kremer Putyin-ellenes koncertet szervez

Gidon Kremer, világhírű lett hegedűművész Oroszországnak, szeretettel címmel tervez koncertet, amellyel az orosz politikai viszonyok visszásságaira, Putyin elnök antidemokratikus intézkedéseire kívánja felhívni a figyelmet.

1 Tovább

Agyrázkódást kapott a sztárkarmester

A 35 éves világhírű lett dirigenst, Andris Nelsonst kórházba szállították Bayreuthban, miután balesetet szenvedett a szállodájában - adta hírül a klassic.com komolyzenei portál.

0 Tovább

40 év után szól újra a Porgy és Bess

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

Ha megversenyeztetnék a világ legismertebb operaáriáit, nem kérdés, hogy a Summertime az élbolyban végezne. George Gershwin operáját, a Porgy és Besst negyven év után most augusztusban hallhatja ismét a magyar közönség a Szegedi Szabadtéri Játékokon, híres afroamerikai előadók tolmácsolásában.

0 Tovább

Igenis nagyobb lesz a torta

Fotók: Hajdú D. András (Origo)

Batta András zenetörténészt, a Zeneakadémia rektorát, a felújítási projekt menedzserét a minap komolyzenei kormánybiztossá nevezték ki. Miért vált hirtelen fontossá a kormány számára a komolyzenei élet? Kell-e félnie a többi zenei intézménynek a központosítástól?

0 Tovább

Halász Péter az Operaház új megbízott főzeneigazgatója

Halász Péter karmester váltja Héja Domonkost az Operaház megbízott főzeneigazgatói székében, Héja első vendégkarmesterként működik majd tovább. A főzeneigazgatói posztra hamarosan pályázatot írnak ki.

0 Tovább

Brahms bölcsődalának titkos üzenete

Bonn, 1868. július 15-én Johannes Brahms levelet ír Arthur és Bertha Fabernek Bécsbe, amelyben gratulál nekik második fiuk, Hans megszületéséhez. Jókívánságait egy ajándékkal fejeli meg: elküldi egy dalának kéziratát, amelyet ebből az alkalomból komponált kifejezetten a Faber család számára.

1 Tovább

A magas c királynői

A német klassikradio összegyűjtötte minden idők tíz legjobb szopránénekesét. A Figaro tesztelte a listát, és beszámol arról, milyennek hallja a magas c királynőit, Callastól Bartoliig.

7 Tovább

Abból főz, amit a hűtőben talál

Keith Jarrett szerint az amerikaiak túl keveset, az európaiak túl sokat gondolkodnak a zenéről. Több interjújában is viccelődik ezzel, mintha féltené a zenét a túlzott intellektualizmustól. Mintha a gondolkodás ártana a zenei élmény befogadásának. Pedig kevés olyan zongorista akad - beleértve a klasszikus zenét játszókat is - akinek játéka olyan transzparens, plasztikus és - igenis! - intellektuális, mint Jarretté. Triója harmincéves.

0 Tovább

Elindult az idei Bartók Szeminárium

A hetvenes években Budapesten elindított Bartók Szeminárium 1984-ben Szombathelyre költözött, és ezzel egyidejűleg fesztivállá nőtte ki magát. A nemzetközi színvonalú rendezvénysorozat egyben szakmai műhelymunka is, a koncertek mellett mesterkurzusok, előadások, konferenciák váltják egymást. A Bartók Szeminárium idei fénypontja Eötvös Péter Cello Concerto Grossójának magyarországi bemutatója ma este Perényi Miklós szólójával, Vajda Gergely vezényletével.

0 Tovább

Megtalálták Amerika hangját

Pontosan 400 évvel azután, hogy Kolumbusz tévedésből felfedezte Amerikát, a New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium alapítója, Jeannette Thurber a cseh zeneszerzőt, Dvořákot kéri fel, hogy találja meg Amerika hangját, legyen a zene Kolumbusza. Most, 121 évvel később a Deutsche Grammophon digitálisan felújított változatban jelenteti meg a legjobbnak ítélt Újvilág-szimfónia előadást, melyet Rafael Kubelik vezényelt 1972-ben a Berlini Filharmonikusok élén.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek