Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az éjszaka élőlénnyé vált a Müpában

Fotók: Művészetek Palotája

A kemény maggal szinte alig rendelkező, 1992 óta gyakorlatilag alkalmi társulásokra verbuválódott Britten Sinfonia kamarazenekar szombat este holdkóros utazásra vitte a Müpa maroknyi közönségét. Ám Britten zenéje, a nemzetközileg elismert fájintos tenor, Mark Padmore, vagy a multifunkcionális hegedűs, Pekka Kuusisto, nem is beszélve Stephen Bell kürtművészről, úgy tűnik, itthon nem érdekel sokmindenkit. Akik nem voltak ott, most megtudhatják, miről maradtak le.

1 Tovább

Már a húszévesek is értik Steve Reichet

Miért nem lenne ma Steve Reich nélkül a zene olyan, amilyen? Reich személyesen is jelen lesz az újranyíló Zeneakadémia november 12-i koncertjén, ahol három műve szólal meg a zeneművészeti egyetem hallgatóinak közreműködésével. "Úgy tudta megőrizni stiláris jegyeinek legfontosabb alkotóelemeit, hogy nem vált dogmává nála a minimalizmus" - mondja Rácz Zoltán, a világhírű Amadinda ütőegyüttes vezetője, amely talán a legtöbbet tett azért, hogy a kortárs zeneszerző nyelvét már a negyedik generáció is folyékonyan beszélje.

0 Tovább

Valóra válik Menuhin álma

Október 1-én, a Zene Világnapján valóra válik Yehudi Menuhin álma. Íme néhány ajánlat a bőséges zenei kínálatból.

0 Tovább

Keller András megtörte a gonosz varázslatot

Brahms D-dúr hegedűversenyét (Op.77) és Sztravinszkij A tűzmadár című művét hallottuk péntek este a Művészetek Palotájában. A hegedűverseny szólistájának a híres orosz violinistát, Vadim Repint hívta meg Keller András, aki a Concerto Budapest élén mindkét darabot vibráló gondolatisággal és 1000 wattos izzással interpretálta.

2 Tovább

Ilyen mély a nyúl ürege

Vajda Gergely karmester / fotók: Művészetek Palotája

A csütörtök estének egyetlen szomorú tanulsága van csupán: a magyar közönség még nem nőtt fel a kortárs zenéhez. Bécsben, Berlinben, Párizsban vagy Rómában telt ház előtt hajolhattak volna meg szerzők és előadók, a Müpában azonban alig százan csápoltunk a megújulás ígéretét hordozó kompozíciók hallatán. Pedig ezt mindenkinek hallania kellett volna!

0 Tovább

Ki akar törni a Zenekadémia

A Szabó Stein Imre nevével fémjelzett kommunikációs stratégia egyértelmű célja, hogy kiszabadítsa a Zeneakadémiát és az általa képviselt sokszínű és gazdag zenei világot az elitkultúra elefántcsonttornyából. A 2013. október 22-én eredeti szépségében újranyíló Liszt Ferenc téri zenepalota intézményként is megújul. A zeneművészeti és zenetudományi egyetem mostantól egységet alkot a koncertszervezéssel. Világmárka épül.

0 Tovább

A kortárs zene villanyszerelői

Ahogy korábbi posztunkban már beszámoltunk róla,  az Új Zenei Fórum harmadik alkalommal rendezte meg hazai és határon túli, negyven év alatti fiatalok számára a zeneszerzőversenyt. A kamaraművek 2013. szeptember 25-én a BMC-ben, a nagyzenekari darabok szeptember 26-án a Művészetek Palotájában szólalnak meg Vajda Gergely vezényletével, az MR Szimfonikusok tolmácsolásában. A karmesterrel és két döntős zeneszerzővel, Sándor Lászlóval és Horváth Balázzsal a kortárs zene helyzetéről beszélgettünk. Miért, kinek írnak ma zenét, hogyan találkozik ihlet és gyakorlat, és mi köze az egésznek a villanyszereléshez? Nézze meg videónkat!

0 Tovább

Túl sok a szöveg

Eddig valamennyi Jordi Savall-koncertről euforikus állapotban mentem haza. A katalán művész és csapata tegnap este a Müpában azonban csalódást okozott. Unalmas volt.

0 Tovább

Mi van, te itt egy műalkotás vagy?

Főállásban teremőr. Valójában író, sőt zenész. Magát dilettánsként aposztrofálja, a szó eredeti értelmében, aki örömből, szeretetből csinálja azt, amit. Jó ideje egy kiállító teremben éli napjait műalkotásokkal összezárva. Lehet, hogy ő maga is műalkotás. Barnás Ferenc izgalmas személyiség. Ahogy az Takács Zsuzsa író, költő, műfordító, aki ha megbetegszik, haragszik a magyar nyelvre, de nincs olyan állapota, hogy ne rajongjon a diófákért. Kortárs írók a Müpában.

0 Tovább

Megtartja a Falstaff-bemutatót szombaton az Operaház

Mindenképpen megtartja a Magyar Állami Operaház szombaton Verdi Falstaffjának bemutatóját, amelyet színes szabadtéri eseménysor előz meg kora délutántól - közölte a dalszínház csütörtökön arra reagálva, hogy az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) a szombati évadnyitóra sztrájkot hirdetett.

A közlemény idézi Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki szerint felszálló ágban lévő intézménynek és a magyar operakultúrának is árt, aki az Operaház évadnyitányát akarja tönkretenni.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek