Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Életet mentett a hangjával

Ha valaki pénteken azt mondja nekem, hogy Joyce DiDonato mezzoszoprán és az Il Complesso Barocco szombat esti koncertje a Müpában egész eddigi zenehallgatói pályafutásom egyik legmeghatározóbb élménye lesz, kinevetem. Bachot leszámítva a barokk muzsika már rég nem ébreszti fel bennem a kundalinit. Most itt ülök az íróasztalomnál, mélyen átérezve a wittgensteini közhelyet: amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell. Csupán hangutánzó szavak jönnek ki a torkomon, ilyenek, mint Vow!Vow!Vow!.

1 Tovább

Újra megnyílt a nép dalszínháza

Fotó: Tuba Zoltán, Origo (a képre kattintva galéria nyílik)

November 7-én, Erkel Ferenc születésének évfordulóján és a Magyar Opera Napján újranyitják a mindenki operájaként emlegetett Erkel Színházat. Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű dalszínházát 2007-ben zárták be, előbb lebontásra, majd felújításra ítélték. Az Origo a nyitóesemény főpróbáján járt, nézegessen képeket a megújult dalszínházról!

0 Tovább

A fák faragtak belőle költőt

Fotók: Művészetek Palotája

Többen osztjuk azt a véleményt, hogy a hazai "magaskulturális" életben politikamentes, tisztán művészi élmény által generált katarzisban jóformán csak komolyzenei koncerten lehet részünk. Ilyen volt Krzysztof Penderecki szerda esti koncertje is, melyen két művének magyarországi bemutatóját dirigálta a mester, a zseniális Concerto Budapest élén, a Művészetek Palotájában.

0 Tovább

Fenséges hisztérikák

Popénekesnek készült, később nadrágszerepekkel, majd kortárs operával folytatta. Ma ő a világ legrangosabb színpadainak legkeresettebb mezzoszopránja. Joyce DiDonato november 9-én, szombaton lép fel a Művészetek Palotájában. A közel egy évszázadot átfogó, Királynők - drámák című programja a barokk operatörténet legizgalmasabb nőalakjait vonultatja fel Monteverditől Händelig. Az amerikai énekesnőt a dinamizmusáról ismert Il Complesso Barocco kíséri, Alan Curtis vezetésével.

1 Tovább

Krzysztof Penderecki a Müpában

Születésnapi hangversennyel köszönti az európai kortárs zene kiemelkedő lengyel alkotóját a Művészetek Palotája. A holnapi hangversenyen Krzysztof Penderecki saját műveit vezényli a Concerto Budapest élén. A 80 éves komponista új operán és kamaradarabokon dolgozik, és semmi kedve nyugdíjba vonulni, mint hangoztatja, húszévnyi terve vár még megvalósításra.

0 Tovább

A halál a barátunk

Fotók: Zeneakadémia

Ahogy azt megszokhattuk tőle, Keller András megint úgy állította össze a programot, hogy a darabok egymásra rezonálva új konstellációba rendezzék az adott témáról, jelen esetben a halálról alkotott korábbi elképzeléseinket. Bach kantátáját (BWV 106) Richard Strauss op. 24-es Halál és megdicsőülése, majd Mozart Requiemje (K. 626) követte a péntek esti koncerten, a megújult Zeneakadémia nagytermében.

0 Tovább

Ön milyen zenét választana a saját temetésére?

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A temetési ceremónia egyik neuralgikus pontja a zene kiválasztása. Megvannak a jól bevált, könnyfacsaró sztenderdek, amelyeknek a legtöbb esetben nem sok közük van az elhunythoz. Pedig a jól eltalált zene akár utolsó üzenetként is működhet. Szavazzon!

5 Tovább

Altatódallal gyógyítják a gyerekeket

Az altatódal nemcsak álomba ringatja a kicsiket, ennél többre is képes: enyhíti a gyermekek szenvedését - írta a The Daily Telegraph a londoni Great Ormond Street Gyermekkórházban végzett kutatást ismertetve, amelynek során közismert angol altatókat énekeltek háromévesnél fiatalabb gyerekeknek, közben mérték a pulzusukat és a fájdalomérzetük változását. A beteg kicsik közt szívátültetésre várók is voltak.

0 Tovább

Kortárs opera, mint önismereti tréning

A kar / fotók: Művészetek Palotája

Mit láttunk? Egy ógörög színdarab rekonstrukcióját? Szó nincs róla, pedig eredeti nyelven énekelték Euripidész Bakkhánsnők című tragédiáját. Pontosítok, nem eredeti nyelven, hiszen nagyon keveset tudunk arról, hogy hangzott az ógörög. Egészen pontosan kortárs operát hallottunk, felkavaróan izgalmas zenét, amely másfél órán keresztül odaszögezett a székhez. Melis László a Müpa felkérésére írta a művet, amit pár napja óriási sikerrel mutattak be a Fesztivál Színházban. A darabot Jeles András állította színpadra.

2 Tovább

Don Giovanni, aki cunamit kavart

Nem volt szép hangja. Érte számtalan ilyen kritika. De azt soha senki nem kérdőjelezte meg, hogy Tito Gobbi (1913-1984) az operaszínpadon az elsők között teremtett pszichológiailag hiteles, reális karaktereket. A hangját úgy kezelte, mint festő a színeket. Bármilyen árnyalatot képes volt kikeverni. Ő volt az első és egyben utolsó koloratúr bariton. Száz éve született.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek