Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A franciák ellopták Papageno sípját

Mozart Varázsfuvolájából a franciák Les Mystères d'Isis címmel saját verziót készítettek. Megváltoztatták a neveket, hangfajokat, Papagenótól pedig elkobozták a sípját. Az elfeledett francia zenék felkutatására specializálódott velencei Palazetto Bru Zane alapítvány bukkant az érdekes leletre. A művet a Le Concert Spirituel együttes melegítette fel. Jövőre cédén is kiadják.

0 Tovább

Ezt a kis magyar világot szerette volna nagyvilággá varázsolni

"Miért hagyott itt bennünket Mahler, nem tudni biztosan" - írta Csáth Géza 1911-ben a Nyugatban megjelent nekrológban. - "Annyi bizonyos, hogy nem rajta múlt, hogy nem maradt tovább itten. Az Opera felsőbbsége, melyet máig is jellemez, hogy méltatlan, közepes emberekért exponálja magát, nem tudta megbecsülni a nagy géniuszt, a nagy embert, akinek nincs párja, akit tehát minden áron meg kellett volna tartani." November 28-30-án Mahler-napokat tartanak a Müpában, ahol Fischer Iván a zeneszerző 9. szimfóniáját vezényli a BFZ élén, illetve Mahler budapesti éveit dokumentáló fotókiállítást is láthatunk.

2 Tovább

Schiff András a Steinway-globalizmus ellen

Mostanában a legizgalmasabb magyar vonatkozású lemezek az ECM Records kiadásában jelennek meg. A legutóbbin Schiff András Ludwig van Beethoven kései zongoradarabjait prezentálja. Az album két lemezt tartalmaz és mindkettő főszereplője a Diabelli-variációk (op. 120). Miért játssza el kétszer Schiff András ugyanazt a művet egy albumon? Komoly oka van.

0 Tovább

A zenetörténet negyedik B-je

Száz éve, 1913. november 22-én született Benjamin Britten, Purcell óta az első világszerte elismert angol komponista.

0 Tovább

Ötven éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Fennállásának 50. évfordulója alkalmából alapításának helyszínén, a Zeneakadémián ad ünnepi koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

0 Tovább

Január elejétől Unitel Classica



A klasszikus zene mindig fontos szerepet játszott a Telekom életében, korábban évtizedeken keresztül szponzorált "saját" zenekara is volt. 2014 januárjától műsorkínálatát az Unitel Classica változatos komolyzenei tartalmakat kínáló csatornájával újítja meg.

1 Tovább

Haldoklanak az operaházak

Eladósodott, csőd fenyegeti, válságmenedzser felügyelete alá helyezik. Haldoklanak az operaházak Olaszországban, a tengerentúlon a New York City Opera már be is zárt - tudatta az MTI.

0 Tovább

Örömóda fél kézzel

A kép illusztráció

Japán versenyző, a 36 esztendős Cukiasi Szaori kapta az aranyérmet a hétvégén azon a nemzetközi zongoraversenyen, amelyet Bécsben rendeztek fogyatékkal élő emberek számára.

0 Tovább

A régi meghal, vége, ilyen az élet

Tizennégy éves korában valaki azt mondta Steve Reichnek, hogy van egy szoba a házban, amit még nem látott. A zenei minimalizmus megteremtője később sem vacakolt Schönberggel és azóta is abban a szobában lakik. Szerinte az angolszász világ zenéje a jelen és 21. század zenéje.

Steve Reich Budapesten járt, a Zeneakadémián Rácz Zoltán és tanítványai adták elő legfontosabb műveit (kritikánk az estről erre olvasható). A Figaro a próbán forgatott és készített vele interjút. Nézze meg videónkat!

2 Tovább

Kommersz-e Steve Reich zenéje?

Steve Reich olyan jelentős a zenében, mint Kopernikusz a csillagászatban, forradalmasította zenei világképünket. A föld kering a Nap körül, és nem fordítva. Akár ilyen direkt módon, az égitestek mozgásának monotonitása is lehetett volna a reichi minimalizmus gyökere. A hetvenhét éves mester a napokban Budapesten járt, a Zeneakadémián adott szerzői estet régi nagy barátja, Rácz Zoltán és növendékei közreműködésével.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek