Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hőstenor, aki retteg a közönségtől

Hős tenor vagy csak hőstenor? Lance Ryan, Wagner Ringjének aktuális bayreuthi Siegfriedje inkább csak az utóbbi. Énekesként ugyanis retteg az ünnepi játékok közönségétől.

0 Tovább

Elképzelhetetlen ennél több kegyetlenség

Daniel Barenboim, korunk egyik legjelentősebb karmestere kettős állampolgár: izraeli és palesztin útlevéllel is rendelkezik. Az argentin születésű, orosz-zsidó szülőktől származó Barenboim zenészként és politikai aktivistaként is mindig a közel-keleti békét és szolidaritást szorgalmazta.

3 Tovább

Holokausztopera ősbemutatója a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A művet a német-zsidó származású festőnő, Charlotte Salomon élete ihlette, aki franciaországi száműzetése idején talált rá a festészetre, amelynek eszközeivel a félelmeit fejezte ki, hangzott el a bemutató előtti hétfői salzburgi sajtótájékoztatón. A történet a művész Élet vagy színház? című naplóján alapul, amely Salomon rendkívüli tehetségéről árulkodik. A napló az 1940 és 1942 között készült több mint 700 vízfestményből, szövegből és kottából áll.

0 Tovább

A vezérigazgató mondjon le!

Miután Peter Gelb vezérigazgató a múlt héten a munkarend és a juttatások megváltoztatására tett javaslatot, a New York-i Metropolitan Opera zenekara saját tervet terjesztett elé.

0 Tovább

Aida sztártenorral a Margitszigeten

Augusztus 1-jén és 3-án Verdi egyik legnépszerűbb operáját, az Aidát láthatja a magyar közönség a Magyar Állami Operaház előadásában, Thiago Arancam olasz-brazil tenor főszereplésével, aki a Budapesti Nyári Fesztivál meghívására először mutatkozik be Magyarországon.

0 Tovább

Elhunyt Carlo Bergonzi

Ma jött a hír, hogy tegnap meghalt Carlo Bergonzi. Aki szereti az operát, most mind gyászol. Egy letűnt kor sztárja, a neve ma már nyilván keveseknek mond valamit. Mégis hogy tud fájni, hogy nincs többé. Nem telik el hét, hogy ne hallgatnám meg vele valamelyik kedvenc operámat.

0 Tovább

Bajban van a New York-i Metropolitan Opera

Énekesek, zenészek és a színpadi kellékesek elbocsátását helyezte kilátásba az operaház vezetése augusztus elsejétől, ha nem sikerül megállapodnia a szakszervezetekkel a költségek csökkentését célzó intézkedésekről. Több mint 30 év után az első munkabeszüntetésre is sor kerülhet az intézményben, ami az évadnyitást fenyegeti.

0 Tovább

Harnoncourt 85 évesen is forradalmár

A Salzburgi Ünnepi Játékok első hetében, amely 2012 óta az Ouverture spirituelle (spirituális nyitány) nevet viseli, az idén többek között Nikolaus Harnoncourt előadásában hallhatták a szerencsések Mozart utolsó három szimfóniáját. A régi zene nagymestere szerint e három mű úgy kapcsolódik egymáshoz, mint három összeillő puzzle-darab.

0 Tovább

A virtuális karmester Mexikóba költözik

Ki ne akarná kipróbálni, milyen érzés karmesteri pálcával a kézben egy nagyzenekar élén állni vagy kürtbe fújni, netán üstdobot püfölni, esetleg operát komponálni? Az interaktív bécsi hangmúzeum, a Wiener Haus der Musik látogatói már eddig is megtapasztalhatták mindezt, a jövő év tavaszától pedig a mexikói gyerekek is belekóstolhatnak a zene végtelenül gazdag világába. Vagyis a bécsi múzeum mottója szerint "tágra nyílnak majd a füleik".

0 Tovább

Mit keres Bayreuth Afrikában?

Egy német rendező nem sokkal a halála előtt operafalut álmodott az afrikai sivatagba. Azóta megépült a művészeti iskola, számos lakóház, és idén nyáron átadták az 5000 fő ellátására alkalmas orvosi rendelőt is. A projekt folytatódik.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek