Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A németek megbecsülik a zeneszerzőiket

Hamburgban zeneszerzőnegyed épül a város legjelentősebb komponistáinak emlékére. A történelmi Peterstrassén alakítják ki az új kiállítóhelyiségeket, amelyekben hét Hamburghoz kötődő zeneszerző életét és munkásságát mutatják majd be. A projekt első része már ez év végén elkészül, itt Georg Telemannról, Carl Philipp Emanuel Bachról és Johann Adolf Hasséról szóló tárlatokat láthatnak az érdeklődők.

0 Tovább

Ma is az ő átdolgozásában énekeljük a himnuszt

Magyarországra érkezett Dohnányi Ernő, a világhírű zeneszerző és zongoraművész amerikai hagyatékának jelentős része, melyet a komponista unokája, dr. Seán Ernst McGlynn ajándékozott a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének.

3 Tovább

Arvo Pärt észt zeneszerző kapja idén a 110 000 eurós művészeti díjat

Az észt komponista, Arvo Pärt kapja idén a Praemium Imperiale díjat, amelyet a japán császári ház alapított 1989-ben. A 110 000 euróval (34 millió forint) dotált művészeti díj világszerte a legmagasabb összeggel járó művészeti elismerés, leszámítva az irodalmi Nobel-díjat, amellyel nagyjából 250 millió forintnak megfelelő svéd korona jár.

0 Tovább

Amíg élt, nem vájkáltak Karajan náci múltjában

Huszonöt éve, 1989. július 16-án halt meg Herbert von Karajan, a múlt század egyik legjelentősebb karmestere, a maestro assoluto, aki 35 évig állt a Berlini Filharmonikusok élén.

15 Tovább

Meghalt Lorin Maazel

Már megint egy szomorú hír. Meghalt Lorin Maazel, jelent meg a sztárkarmester által alapított Castleton Fesztivál (USA) honlapján, majd nem sokkal később a New York Timesban. A 84 éves dirigens virginiai otthonában hunyt el, ahol éppen a Castleton Fesztivál idei előadását próbálta.

0 Tovább

Meghalt a stílusteremtő dzsesszbőgős, Charlie Haden

Hosszú betegség után tegnap meghalt a stílusteremtő dzsesszbőgős, Charlie Haden. 76 éves volt, Los Angeles-ben érte a vég. Felesége, Ruth Cameron énekesnő és négy gyermeke gyászolja, na meg az egész dzsesszvilág.

1 Tovább

Carmen csak a numerára hajtott

Carmen szerepében Rinat Shaham

Oberfrank Pálnak sikerült showműsorrá zülleszteni Bizet operáját. Pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a szerep ügyeletes sztárja, Rinat Shaham lépett fel.

1 Tovább

A művészbiznisz személytelen és kizsákmányoló

Thomas Hampson, az egyik legkeresettebb amerikai bariton, könyvet írt az életéről. A beszélgetős könyvből az is kiderül, hogyan vélekedik az énekes a kegyetlen művészbizniszről.

0 Tovább

Ők csináltak popzenét az operából

Huszonnégy évvel ezelőtt, 1990. július 7-én, a német győzelemmel végződő futball-világbajnokság előestéjén adta első stadionkoncertjét Rómában a három tenorvilágbajnok, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo und José Carreras. A siker elementáris volt, a tapsvihar nem akart szűnni, a közönség újabb és újabb ráadásszámokat követelt.

2 Tovább

Száz éve született Fischer Annie

Száz éve, 1914. július 5-én született a háromszoros Kossuth-díjas Fischer Annie, a zongora poétája és a karmesterek rémálma.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek