Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A BFZ összeköt, gyógyít és falakat bont

A mádi zsinagóga

Napokon belül lezárulnak a Budapesti Fesztiválzenekar közösségi projektjei, melyek során a zenészek ajándékba visznek muzsikát idősotthonokba, templomokba és vidéki zsinagógákba. A cél teljesült: a zenét azok is élvezhették, akik csak ritkán, vagy soha nem jutnak el a koncerttermekbe.

0 Tovább

Bach megjövendölte a saját halálát

Bach és a számok, ez a témája annak az időszaki kiállításnak, amely november közepéig látogatható az eisenachi Bach-házban. Aki eljut Eisenachba, megnézheti például azt a két elhíresült tárgyat, amely Bach számfetisizmusáról árulkodik: Elias Gottlob Haußmann portréját, amelyen a festő Bach kérésére pontosan 14 gombot festett a zeneszerző kabátjára, illetve azt az 1735-ben készült Bach-serleget, amelyet éppen 14 pötty díszít.

0 Tovább

Lovaggá ütik Schiff Andrást

A legmagasabb uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, Újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján. Idén Schiff András zongoraművész is megkapta a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangot.

0 Tovább

Ez ám a finn-magyar barátság!

Pekka Kuusisto / Fotó: Mohai Balázs

Pekka Kuusisto finn hegedűművész laza, kedves srác. Humora, életöröme, vibráló személyisége ott van minden hangban, amit megszólaltat. Imádja a magyarokat, egyrészt mert első tanára a nemzetközi hírű Szilvay Géza hegedűpedagógus volt, és mert soha nem találkozott még ilyen szenvedélyes és befogadó közönséggel, mint amilyenek szerinte mi vagyunk. A fiatal művész minap adott nagy sikerű koncertet a Zeneakadémián. Videó!

0 Tovább

Beugró szuperbasszista a Budapesti Wagner-napokon

A Rajna kincse / fotók: Pető Zsuzsa - Művészetek Palotája

Kilenc éve minden júniusban a német operakultúráé a főszerep a Müpában: szűk két héten át a Wagner-életmű világhírű tolmácsolóinak ad otthont a "Duna-parti kis Bayreuth". A nibelung gyűrűje ciklus június 12-től négy egymást követő napon hallható. Június 20-án és 22-én Wagner legromantikusabb zenedrámája, a Tannhäuser kerül műsorra, címszerepben a világhírű amerikai hőstenorral, Stephen Goulddal.

0 Tovább

Belebújhatunk Fischer Iván bőrébe

A neves német magazin, a Spiegel online egy napra "bekamerázta" Fischer Ivánt, hogy egy videó erejéig a világhírű karmester szemével láthassák a világot mindazok a szegény muglik, akik varázspálca nélkül kénytelenek élni az életüket. A Spiegel Testközelből című sorozatából megtudhatjuk, hogyan telnek egy karmester hétköznapjai, amelyek Fischer Iván esetében szinte kizárólag próbákból és fellépésekből állnak. A magyar dirigens ezúttal a berlini Konzerthaus zenekarát instruálja.

0 Tovább

A legjobb NB2-es zeneszerző

Százötven éve, 1864. június 11-én született Richard Strauss német zeneszerző, karmester. Az évfordulóról a világ számos országában megemlékeznek, nálunk a Magyar Állami Operaház nemzetközi érdeklődésre is számot tartó programsorozatot szervezett a jubileum alkalmából.

0 Tovább

Szorosabbra fűzte kapcsolatát a Zeneakadémia, az Opera és a Müpa

Háromoldalú intézményi keret-megállapodást írt alá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Állami Operaház és a Művészetek Palotája.

0 Tovább

A New York-i vámosok elkobozták a Fesztiválzenekar vonóit

Az európai klasszikus zenei magazinok az elmúlt hetekben többször adtak hírt arról, hogy neves zenészeknek meggyűlt a bajuk az Egyesült Államok vámhatóságával. Nemrégiben többek között a Müncheni Filharmonikusok hegedűseitől és a Pro Arte Quartett zenészeitől kobozták el vonóikat, mondván, hogy nem tudják igazolni, honnan származik az elefántcsont vagy a teknőspáncél, amelyből a vonó kápája készült.

4 Tovább

Beethoven 9. szimfóniája egy kéjgyilkos látomása

A MÜPA elhatározta, hogy kiműveli a közönségét. A Rózsavölgyi Kiadóval közösen zenei könyvsorozatot indított útjára. A pofás kis könyvecskék az Oxford University Press Very short introduction (Nagyon rövid bevezetés) köteteinek magyarításai. A sorozatot indító darab Zene címmel jelent meg, Nicholas Cook, a Cambridge-i Egyetem zenetörténet-professzorának tollából, Fazekas Gergely zenetörténész remek fordításában.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek