Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gardiner sorstalanította az ötödik szimfóniát

Fotó: Kotschy Gábor/ Művészetek Palotája

Valamennyi lemezét ismerem a historizmus hőskorától máig, és élőben is jó párszor hallhattam. Mondhatnám, Gardineren nőttem fel. Tőle mindig az volt a természetes, ahogy a műveket szokatlan módon, gyorsabb tempóval, frissebb szemlélettel, sokszínűbb artikulációval tálalja. Hányszor megvolt ez az élmény: na, ezt így még soha nem hallottam! Gardiner ezúttal önmagát is felülmúlta.

1 Tovább

Fischer Ivánt megbízta a német kormány

Fischer Iván tervezi a német fővárosban a berlini fal és a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést, amelyen többek között Angela Merkel és Joachim Gauck is jelen lesznek.

0 Tovább

Nem volt papírja arról, hogy operaénekes

Gáti István és Gregor József a Don Pasqualéban

Sosem volt tagja az operaháznak, sőt még csak papírja sem volt arról, hogy operaénekes. Érettségije volt meg Kossuth-díja, bár azt sem azért kapta, amiért szerette volna. Mégis Gregor József volt a valaha élt legnagyobb magyar buffo basszus. Nyolc évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el.

2 Tovább

Ne bántsd a magyart!

Dmitrij Sosztakovics vajon az 1905-ös orosz forradalomnak vagy a 1956-os magyarországi eseményeknek állít emléket XI. szimfóniájában? Lajtha László viszont tényleg '56-ot zenésítette meg VII. szimfóniájában, amelynek ősbemutatóját nem lehetett itthon megtartani. Október 23-án Beethoven Egmont-nyitánya és Lehár Víg özvegye szólt a Magyar Rádióban. Többek között.

0 Tovább

Zeneszüret Pécsett

A pécsi Zeneszüret fesztivál idén Fischer Annie 100. születésnapját ünnepli, aki Vásáry Tamás szavaival: "Nem csak csodagyerek volt, hanem csodafelnőtt is!" A fesztivál minden napján kötődik majd hozzá pár érdekesség, elrejtőzik a Hangcsapda labirintusában, láthatjuk majd portréját a fesztivál kiállításán, vacsoravendégségbe hív a kedvenc ételeivel, zenei relikviáiból árverés lesz.

0 Tovább

Lady Sarashina visszafogott érzékisége

Ha kortárs opera, akkor Eötvös Péter. A mester nagyon beletalált valamibe, zenéje ugyanis képes megszólítani a közönséget. A világban mindenképpen. Nálunk még nem taposnak egymás sarkára a jegyekért, de az a tapasztalatom, hogy minden egyes újabb Eötvös-előadáson kevesebb a foghíj a széksorokban.

0 Tovább

Beethoven összes szimfóniája egyben

Hogyan sűríti Louis Andriessen egyetlen tételbe Beethoven valamennyi szimfóniáját? Hogyan tölt ki Tornyai Péter egyetlenegy zenei gesztussal egy hangszerelésében, formálásában és a zenei tér szempontjából is monumentális kompozíciót? Kommunikálhat-e zavartalanul egy szimfonikus zenekar egy vonósnégyessel és egy hangfelvételről "válaszolgató" másik szimfonikus együttessel? Csupa olyan kérdés, amelyre választ kaphatunk október 14-én, kedden, a Müpában.

0 Tovább

Jiří Menzel tényleg nem gondol semmit

Fotó: Bielik István - Origo

Bár Jiří Menzel neve márkavédjegy a plakáton, úgy tűnik, mégsem a minőség garanciája. A Sörgyári capriccio, Az én kis falum, a Pacsirták cérnaszálon legendás rendezője először nyúlt az opera műfajához Magyarországon. Már csak arra a kérdésre kell választ találnom, minek. A zártkörű főpróbáról mégis feldobva jöttem ki, amihez Menzelnek nem sok köze van.

0 Tovább

Fischer Iván megfejtette a Mahler-rejtélyt

Miközben a zenei világ tele van specialistákkal, az egyik a szikéhez, másik a fűrészhez ért a legjobban, addig Fischer Iván olyan hétköznapi természetességgel szólaltatja meg Mahlert, mint aki vajat ken finom rozskenyérre. Ez történt a Müpában.

0 Tovább

Elmarad Jonas Kaufmann koncertje

Jonas Kaufmann menedzsmentje megbetegedésre hivatkozva lemondta a művész 2014. október 7-re a Művészetek Palotájába meghirdetett koncertjét.

0 Tovább

figaro

blogavatar

„A zene nem szentimentális szellemidézés, hanem aktív társadalom- és civilizációkritika.” Patricia Kopatchinskaja

Utolsó kommentek